15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://kluczdopiekna.pl 300

Witaminy w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci

Cześć!

W pielęgnacji skóry włosów i paznokci i w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu ogromną rolę odgrywają witaminy. Które z nich są dla nas niezbędne, gdzie je znajdziemy, jaką pełnią rolę, co wywołuje niedobór, a co nadmiar witamin? Zapraszam do lektury mojego tekstu.

WITAMINA A

Znajdziemy ją w marchwi, batatach, szpinaku, maśle, mleku, jajach i serze. Dzienne zapotrzebowanie witaminy A wynosi od 1 do 2 mg. Jej rola w organizmie to:

  • wspomaga podział komórek;
  • zapobiega nowotworom;
  • jest niezbędna do poprawnego funkcjonowania rogówki i komórek nabłonka;
  • zachowuje właściwy stan włosów, skóry i paznokci;
  • zapewnia normalny wzrost kości i zębów;
  • chroni nabłonek układu oddechowego.

Niedobór witaminy A prowadzi do:

  • wysychania spojówek i rogówki,
  • osłabienia paznokci,
  • rogowacenia dłoni i stóp oraz suchości skóry,
  • trądziku pospolitego,
  • kurzej ślepoty,
  • zahamowania wzrostu,
  • łuszczycy, łysienia plackowatego.

Nadmiar witaminy A powoduje natomiast: wymioty, nadmierną grubość kości, wypadanie włosów i złuszczanie się skóry, zwiększenia ciśnienia płynu mózgowo-rdzeniowego.

WITAMINA C

Jej źródłem są: owoce cytrusowe, papryka, porzeczki, truskawki, dzika róża, pietruszka i chrzan. Dzienne zapotrzebowanie wynosi od 60 do 100 mg. W organizmie odgrywa bardzo ważną rolę:

  • umożliwia prawidłowy proces tworzenia tkanek łącznej, chrzęstnej i kostnej;
  • wpływa na prawidłowy przebieg wielu procesów metabolicznych;
  • zapewnia prawidłowe gojenie się ran;
  • bierze udział w procesach krwiotwórczych.

Niedobór witaminy C skutkuje:

  • szkorbutem, zmianami w uzębieniu, rozpulchnieniem dziąseł,
  • uszkodzeniami naczyń krwionośnych,
  • wpływa na przebieg wielu procesów metabolicznych,
  • zapewnia prawidłowe gojenie się ran,
  • bierze udział w procesach krwiotwórczych.

Nadmiar witaminy C w skrajnych przypadkach prowadzi do biegunki, nudności, wymiotów i skórnej wysypki. Należy jednak pamiętać, że nie jest toksyczna, a jej nadmiar jest wydalany wraz z moczem.

WITAMINA D

Witaminę D zawierają ryby, tran, wątroba, ser, żółtka jaj, grzyby. Jej zapotrzebowanie na dzień to od 00,1 do 0,02 mg. W organizmie odgrywa następującą rolę:

  • zwiększa odporność;
  • zmniejsza dolegliwości astmatyczne;
  • redukuje przerzuty i namnażanie się komórek rakowych;
  • pomaga w zwalczaniu próchnicy;
  • wpływa na metabolizm kości.

Niedobór witaminy D prowadzi do:

  • bóli kostnych i osteoporozy,
  • zapalenia spojówek,
  • stanów zapalnych skóry,
  • osłabienia organizmu i zmniejszenia odporności,
  • pogorszenia słuchu,
  • osłabienia i wypadania zębów,
  • zwiększenia ryzyka chorób autoimmunologicznych.

Nadmiar witaminy D wywołuje bóle głowy, nudności, wymioty, brak apetytu, zaparcia, osłabienie, łatwe męczenie się, wzmożone oddawanie moczu, świąd skóry.

WITAMINA E

Występuje w kiełkach pszenicy, jajach, margarynie, orzechach, marchwi, migdałach, mleku, olejach roślinnych, mące pełnoziarnistej, brukselce i warzywach zielonych. Zapotrzebowanie dziennie wynosi od 10 do 20 mg. Witamina E:

  • jest najważniejszym antyoksydantem;
  • bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek;
  • wzmacnia ściany naczyń krwionośnych;
  • chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.

Niedobór witaminy E powoduje:

  • rozdrażnienie i osłabienie koncentracji,
  • osłabienie mięśni szkieletowych,
  • przedwczesne starzenie się skóry,
  • gorsze gojenie się ran,
  • pogorszenie się wzroku,
  • niedokrwistość,
  • większe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Nadmiar witaminy E powoduje zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni i zaburzenia widzenia.

WITAMINA K

Jej źródłem są brokuły, rzepa, ser, ogórek, sałata, jaja, kapusta, szpinak, awokado, jogurt, ziemniaki, wątroba, olej słonecznikowy. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E wynosi od 0,05 do 1 mg. W organizmie:

  • zapewnia krzepliwość krwi;
  • zmniejsza nadmierne krwawienia podczas okresu;
  • odgrywa ważną rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek;
  • hamuje rozwój raka piersi, jajników, wątroby i nerek.

Niedobór witaminy K prowadzi do:

  • słabej krzepliwości krwi,
  • łatwości powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych,
  • problemy z gojeniem się ran,
  • trudności w mineralizacji kości,
  • zwiększeniu ryzyka rozwoju nowotworów,
  • zapalenia jelita i biegunek.

Nadmiar witaminy K skutkuje: rozpadem krwinek czerwonych, niedokrwistością, nadmiernym wydzielaniem potu, uczuciem gorąca, u niemowląt żółtaczką i uszkodzeniami tkanki mózgowej.

Poprzedni Post
Czy drożdże na włosy naprawdę działają? Napój drożdżowy krok po kroku, kuracja i efekty
Następny Post
Szampon do włosów w kostce – działanie, stosowanie i efekty

0 Komentarz

Zostaw Odpowiedź