Cześć!
W pielęgnacji skóry włosów i paznokci i w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu ogromną rolę odgrywają witaminy. Które z nich są dla nas niezbędne, gdzie je znajdziemy, jaką pełnią rolę, co wywołuje niedobór, a co nadmiar witamin? Zapraszam do lektury mojego tekstu.
WITAMINA A
Znajdziemy ją w marchwi, batatach, szpinaku, maśle, mleku, jajach i serze. Dzienne zapotrzebowanie witaminy A wynosi od 1 do 2 mg. Jej rola w organizmie to:
- wspomaga podział komórek;
- zapobiega nowotworom;
- jest niezbędna do poprawnego funkcjonowania rogówki i komórek nabłonka;
- zachowuje właściwy stan włosów, skóry i paznokci;
- zapewnia normalny wzrost kości i zębów;
- chroni nabłonek układu oddechowego.
Niedobór witaminy A prowadzi do:
- wysychania spojówek i rogówki,
- osłabienia paznokci,
- rogowacenia dłoni i stóp oraz suchości skóry,
- trądziku pospolitego,
- kurzej ślepoty,
- zahamowania wzrostu,
- łuszczycy, łysienia plackowatego.
Nadmiar witaminy A powoduje natomiast: wymioty, nadmierną grubość kości, wypadanie włosów i złuszczanie się skóry, zwiększenia ciśnienia płynu mózgowo-rdzeniowego.
WITAMINA C
Jej źródłem są: owoce cytrusowe, papryka, porzeczki, truskawki, dzika róża, pietruszka i chrzan. Dzienne zapotrzebowanie wynosi od 60 do 100 mg. W organizmie odgrywa bardzo ważną rolę:
- umożliwia prawidłowy proces tworzenia tkanek łącznej, chrzęstnej i kostnej;
- wpływa na prawidłowy przebieg wielu procesów metabolicznych;
- zapewnia prawidłowe gojenie się ran;
- bierze udział w procesach krwiotwórczych.
Niedobór witaminy C skutkuje:
- szkorbutem, zmianami w uzębieniu, rozpulchnieniem dziąseł,
- uszkodzeniami naczyń krwionośnych,
- wpływa na przebieg wielu procesów metabolicznych,
- zapewnia prawidłowe gojenie się ran,
- bierze udział w procesach krwiotwórczych.
Nadmiar witaminy C w skrajnych przypadkach prowadzi do biegunki, nudności, wymiotów i skórnej wysypki. Należy jednak pamiętać, że nie jest toksyczna, a jej nadmiar jest wydalany wraz z moczem.
WITAMINA D
Witaminę D zawierają ryby, tran, wątroba, ser, żółtka jaj, grzyby. Jej zapotrzebowanie na dzień to od 00,1 do 0,02 mg. W organizmie odgrywa następującą rolę:
- zwiększa odporność;
- zmniejsza dolegliwości astmatyczne;
- redukuje przerzuty i namnażanie się komórek rakowych;
- pomaga w zwalczaniu próchnicy;
- wpływa na metabolizm kości.
Niedobór witaminy D prowadzi do:
- bóli kostnych i osteoporozy,
- zapalenia spojówek,
- stanów zapalnych skóry,
- osłabienia organizmu i zmniejszenia odporności,
- pogorszenia słuchu,
- osłabienia i wypadania zębów,
- zwiększenia ryzyka chorób autoimmunologicznych.
Nadmiar witaminy D wywołuje bóle głowy, nudności, wymioty, brak apetytu, zaparcia, osłabienie, łatwe męczenie się, wzmożone oddawanie moczu, świąd skóry.
WITAMINA E
Występuje w kiełkach pszenicy, jajach, margarynie, orzechach, marchwi, migdałach, mleku, olejach roślinnych, mące pełnoziarnistej, brukselce i warzywach zielonych. Zapotrzebowanie dziennie wynosi od 10 do 20 mg. Witamina E:
- jest najważniejszym antyoksydantem;
- bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek;
- wzmacnia ściany naczyń krwionośnych;
- chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.
Niedobór witaminy E powoduje:
- rozdrażnienie i osłabienie koncentracji,
- osłabienie mięśni szkieletowych,
- przedwczesne starzenie się skóry,
- gorsze gojenie się ran,
- pogorszenie się wzroku,
- niedokrwistość,
- większe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Nadmiar witaminy E powoduje zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni i zaburzenia widzenia.
WITAMINA K
Jej źródłem są brokuły, rzepa, ser, ogórek, sałata, jaja, kapusta, szpinak, awokado, jogurt, ziemniaki, wątroba, olej słonecznikowy. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E wynosi od 0,05 do 1 mg. W organizmie:
- zapewnia krzepliwość krwi;
- zmniejsza nadmierne krwawienia podczas okresu;
- odgrywa ważną rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek;
- hamuje rozwój raka piersi, jajników, wątroby i nerek.
Niedobór witaminy K prowadzi do:
- słabej krzepliwości krwi,
- łatwości powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych,
- problemy z gojeniem się ran,
- trudności w mineralizacji kości,
- zwiększeniu ryzyka rozwoju nowotworów,
- zapalenia jelita i biegunek.
Nadmiar witaminy K skutkuje: rozpadem krwinek czerwonych, niedokrwistością, nadmiernym wydzielaniem potu, uczuciem gorąca, u niemowląt żółtaczką i uszkodzeniami tkanki mózgowej.
0 Komentarz